Αρχική Σελίδα | Γιώργος Επιτήδειος | Εγγραφή Συνδρομητών

"Μεταξύ Φίλων"

Καχυποψία για όλους και για όλα - Η κατάρα του 21ου αιώνα

Γιώργος Επιτήδειος (9/8/2002)
gepiti@gepiti.com

Έχετε ακούσει για το Sony Ericsson T68i; Πρόκειται ένα νέο κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Κυκλοφορεί ήδη στη χώρα μας και σύντομα ίσως συναντήσετε κάποιο ζευγάρι τουριστών που θα σας παρακαλέσει να τους τραβήξετε μια φωτογραφία με αυτό, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθείτε στο μπαρ δίπλα σε μια όμορφη κοπέλα που το χρησιμοποιεί για να παίξει "ναυμαχία" ή κάποιο άλλο interactive game με μια πολύ εμφανίσιμη φίλη της κάτοχο φυσικά της ίδιας συσκευής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν βρίσκεστε στις ΗΠΑ, μην παραλείψετε να ρωτήσετε τους συμπαθητικούς τουρίστες ή την πανέμορφη κοπέλα αν δουλεύουν για τη Sony Ericsson! Η κοινοπραξία αυτή ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία με τον τίτλο Fake Tourist που απασχολεί 60 ηθοποιούς για να κυκλοφορούν σε τουριστικά αξιοθέατα, ζητώντας τη "βοήθεια" των περαστικών για μια αναμνηστική φωτογραφία, αλλά έχοντας ως πραγματικό σκοπό να τους παρουσιάσουν με έμμεσο τρόπο το T68i. Επίσης, 60 μοντέλα κυκλοφορούν σε διάφορα μπαράκια, "παίζοντας" διαφημιστικούς ρόλους όπως για παράδειγμα εκείνον που το τηλέφωνο του διπλανού μας χτυπάει και εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη του η φωτογραφία του καλούντος!

Αν ρωτηθούν ευθέως, οι άνθρωποι αυτοί υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένοι να παραδεχθούν πως εργάζονται για τη διαφημιστική προώθηση του προϊόντος. Στην πραγματικότητα όμως καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκρύψουν τους πραγματικούς σκοπούς τους, "παίζοντας" ειδικά σενάρια συνομιλιών και παρουσιαζόμενοι ως απλοί "ευτυχισμένοι καταναλωτές".

Σκέπτομαι λοιπόν ότι αφού (μετά τα σκάνδαλα των Andersen, WorldCOM, Vivendi, QWest κ.λπ.) μάθαμε ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις μεγάλες "σοβαρές" επιχειρήσεις, τώρα ήρθε η ώρα να κοιτάμε με καχυποψία ακόμη και τον διπλανό μας. Σύντομα, ίσως η γριούλα που θα μας ζητάει να την περάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο να είναι ηθοποιός που θέλει να στρέψει την προσοχή μας στη βιτρίνα του εκεί καταστήματος. Ακόμη και ο περαστικός που θα έρχεται να μας ζητήσει βοήθεια για να βρει μια οδό ή κάποια πλατεία μπορεί στην πραγματικότητα να διαφημίζει κάτι που βρίσκεται εκεί, ή να προσπαθεί έντεχνα να μας περάσει κάποιο άλλο μήνυμα (π.χ. μην ξαναψηφίσετε τον σημερινό δήμαρχο γιατί παραμέλησε τη σήμανση των δρόμων.)

Θα ήθελα πάρα πολύ να διαμαρτυρηθώ σε κάποιον για αυτή την αδίστακτη εκμετάλλευση της ανθρώπινης ευγένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων από τους σύγχρονους "γκουρού" του marketing, γιατί βλέπω ότι αυτοί οι παραδόπιστοι άνθρωποι δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν ακόμη και τις πιο θεμελιώδεις ανθρώπινες πράξεις, όπως την ανιδιοτελή βοήθεια προς έναν άγνωστο, αρκεί να κερδίσουν χρήματα οι ίδιοι καθώς και οι εργοδότες τους.

Δυστυχώς όμως φοβάμαι ότι είμαστε ανυπεράσπιστοι, καθώς όσο κι αν προσπαθώ δεν βρίσκω πια κανέναν δίκαιο, αμερόληπτο και ειλικρινή για να τον εμπιστευτώ. Ειδικά τώρα που έμαθα πως ακόμη και ο Ο.Η.Ε. κάνει πλάτες σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, βοηθώντας τις να εμφανίζονται ως προστάτες της ζωής και του περιβάλλοντος, ενώ αυτές συνεχίζουν να θυσιάζουν στον βωμό του κέρδους το περιβάλλον, την ηθική ή ακόμη και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η πρακτική αυτή του Ο.Η.Ε. μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένη που διαθέτει και το δικό της όνομα. Αποκαλείται bluewashing από το μπλε χρώμα που χαρακτηρίζει όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού, και που τώρα πια "βαπτίζει και καθαρίζει" ακόμη και τις πιο σκληρές επιχειρηματικές βρωμιές.

Ευτυχώς που μας μένουν οι φιλίες και η οικογένεια. Τα τελευταία (ακόμη;) καταφύγιά μας σ' έναν κόσμο όπου όλα αγοράζονται και τα πάντα πουλιούνται.

Γιώργος Επιτήδειος gepiti@gepiti.com

Γραφτείτε συνδρομητές για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο που δημοσιεύεται εδώ

© 2002


Επιστροφή στην αρχική σελίδα