Αρχική Σελίδα | Γιώργος Επιτήδειος | Εγγραφή Συνδρομητών

"Μεταξύ Φίλων"

Η ζωή μοιάζει με ένα interlaced GIF

Γιώργος Επιτήδειος (12/5/2001)
gepiti@gepiti.com

Για όσους δεν το γνωρίζουν (ήταν κάποτε της μόδας, αλλά ελάχιστοι τα χρησιμοποιούν σήμερα), τα interlaced GIFs είναι γραφικά όπου η εικόνα δεν εμφανίζεται στην οθόνη μας σιγά σιγά (αρχίζοντας από πάνω προς τα κάτω), αλλά αμέσως ολόκληρη και πάρα πολύ θολή. Καθώς όμως ο web browser λαμβάνει περισσότερα δεδομένα, η εικόνα βελτιώνεται όλο και περισσότερο μέχρι που τελικά γίνεται απολύτως ξεκάθαρη (ή τουλάχιστον τόσο καθαρή όσο επιθυμούσε ο δημιουργός της).

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα ποιητικό να παρομοιάζεις τη ζωή με κάτι τόσο ψυχρό και ανέραστο όσο ένα graphics format, με την πάροδο του χρόνου έχω αρχίσει να υποπτεύομαι ότι αυτή η διαπίστωση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου πως:

1. Στη ζωή σχεδόν ποτέ δεν βρίσκεις τη σωστή απάντηση με την πρώτη.

Συχνά νομίζουμε ότι αναγνωρίζουμε μέσα από το θολό τοπίο της καθημερινότητας τι συμβαίνει γύρω μας (πώς λειτουργεί το σύστημα, με ποιο τρόπο θα πάρουμε προαγωγή στη δουλειά μας, τι πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε στον έρωτα κ.λπ.). Με την πάροδο του χρόνου όμως (όσο αυξάνει η πείρα και οι εμπειρίες μας), συνήθως συνειδητοποιούμε ότι γελαστήκαμε και η πιο καθαρή εικόνα που εμφανίζεται μπροστά μας σπάνια συμφωνεί με ό,τι αρχικά φανταστήκαμε.

2. Απουσία στοιχείων ερμηνεύουμε τον κόσμο επηρεασμένοι από τις συνήθειες, τις φοβίες και τις προσδοκίες μας.

Όταν το τοπίο γύρω μας είναι θολό η φαντασία μας είναι εκείνη που αναλαμβάνει να συμπληρώσει τα κενά του. Αν και μερικές φορές τα καταφέρνει αρκετά καλά , δυστυχώς πολύ συχνά (ιδιαίτερα γι' αυτά που μας ενδιαφέρουν περισσότερο) οι επιθυμίες, οι ανησυχίες ή η νωθρότητά μας μάς γενούν σκέψεις που έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι, αυτό που στην αρχή μας φάνηκε για άλογο τελικά μπορεί να μοιάζει περισσότερο με ελέφαντα ή καμήλα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και με αεροπλάνο.

3. Βιαζόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις με ελλιπή στοιχεία.

Τα interlaced GIFs δημιουργήθηκαν για να έχει ο αναγνώστης μιας web σελίδας την ευχέρεια γρήγορης επιλογής του αντικειμένου που τον ενδιαφέρει, χωρίς να υποχρεώνεται να περιμένει μέχρι την πλήρη εμφάνιση όλων των γραφικών. Έτσι και στη ζωή, άλλες φορές από ανάγκη και άλλες από απλή βιασύνη, οι αποφάσεις μας λαμβάνονται χωρίς να έχουμε συλλέξει και κατανοήσει πλήρως τα δεδομένα του προβλήματος που βρίσκεται μπροστά μας.

4. Η εμπειρία και η εξάσκηση μας βοηθούν να μαντέψουμε.

Έχετε παρατηρήσει πώς κάποιοι, συνήθως μεγάλης ηλικίας, άνθρωποι έχουν την ικανότητα και να αντιλαμβάνονται πράγματα που οι άλλοι θεωρούν παράλογα, ακατάληπτα και μυστηριώδη; (Για παράδειγμα από το, απόλυτα φυσιολογικό, χαμόγελο ενός ανθρώπου συμπεραίνουν ότι λέει ψέματα ή ότι δεν είναι καλός επαγγελματίας.) Με πολύ εξάσκηση, και μια ισχυρή δόση παρατηρητικότητας, μαθαίνουμε σιγά σιγά να αναγνωρίζουμε με αρκετή ακρίβεια το γενικό από το μερικό και να προβλέπουμε μελλοντικές καταστάσεις από ελάχιστα, για τους άλλους, στοιχεία.

Όσο λοιπόν σκέπτομαι όλα τα παραπάνω λοιπόν τόσο περισσότερο φθάνω στο συμπέρασμα ότι τα interlaced GIFs έχουν πολλά να μας διδάξουν για τη ζωή. Και τα δύο είναι το ίδιο θολά, ενώ ο χρόνος και η εμπειρία μάς βοηθούν να ανακαλύπτουμε ευκολότερα το νόημα που κρύβεται πίσω τους.

Υπάρχει όμως και μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσά τους. Το interlaced GIF αποτελείται από επτά μόνο επίπεδα και, αν είσαι διατεθειμένος να περιμένεις αρκετά, η εικόνα δεν θα αργήσει να ξεκαθαρίσει. Στη ζωή όμως οι παραλλαγές είναι άπειρες και όσα χρόνια κι αν ζήσεις, όσες εμπειρίες κι αν συσσωρεύσεις και όσο πολύ κι αν εξασκηθείς εκείνη ποτέ δεν θα σου αποκαλύψει όλα τα μυστικά της. Και αυτό θα είναι πάντα το πρόβλημα, αλλά και η μεγάλη γοητεία της.

Γιώργος Επιτήδειος gepiti@gepiti.com

Γραφτείτε συνδρομητές για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο που δημοσιεύεται εδώ

© 2001


Επιστροφή στην αρχική σελίδα